Verjaardagstoespraak voor Thomas S.

Uit Leapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Breda, 7 juli 2015

Situatieschets: Thomas wordt op een podium geplaatst. Het podium is 1m2 en bekleed met kunstgras. Het podium is tussen zijn werken geplaatst. De toespraak wordt gelezen vanaf een van de Leapedia laptops. De laptop steunt op een brievenbus-sculptuur, wat daardoor even weer een ding wordt. De ingrepen zijn van korte duur. Na afloop krijgt Thomas een glaasje wijn. Dat glaasje was eerder gebruikt bij de viering ter ere van woord, maar is schoongespoeld en klaar voor een nieuw gebruik.


Beste Thomas,

bij de plaatselijke voetbalclub heb ik 1m2 uit de grasmat gesneden. Ik vermoedde dat dat stuk gras meer potentie had en heb er een podium van gemaakt.

Je bent jarig tijdens de expositie, ik zou wel weten wat ik zou doen. Claim die hele expositie, zet er je naam bij. Verklaar deze dag tot de jouwe en het komende jaar tot jouw bezit.

Zorg dat je het middelpunt van de belangstelling bent, dat je naam door alle ruimten galmt. Dat het publiek je naam scandeert en als jouw eigen voetbalsupporters harde kreten gaat slaken, en met trommels de sfeer verhoogt. Dat hun verlangen om een vandaal te zijn nu ook omgezet wordt in het daadwerkelijk vandaal zijn.

Maak dat hier de boel gesloopt wordt, onthul de eigenlijke potentie van wat wij dachten dat werk was. Laat zien dat het onder jouw regie pas gaat stralen. Maak dat wij ook elkaars werk zo gaan zien: er is veel meer potentie, en wat nodig is: dat leren wij van Thomas. Hits het volk op. Maak dat wij de moraal vergeten. Kunst en moraal, leer het ons, gaan niet samen en gaan nooit meer samen. Laat dit een daad zijn die nooit vergeten wordt, sterker nog, maak dat wij ons leven lang elke dag ons vandaalschap vieren, ter ere van jou en ten dienste van wat werkelijk kunst is.

Maar breng ons nu eerst in een dronken toestand. Wij moeten uitzinnig worden, breng de hele ruimte in vervoering. Maak dat dat zelfs onze bierflesjes dronken zijn, de stoelen, tafels, ramen. Dat het gebouw niet meer weet waar het staat en of het staat.

Nunc est bibendum, op jou!