Verjaardagstoespraak voor Thomas S.

Uit Leapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Breda, 7 juli 2015

Beste Thomas,

jarig tijdens de expositie, ik zou wel weten wat ik zou doen. Claim die hele expositie, zet er je naam bij. Verklaar deze dag tot de jouwe en het komende jaar tot jouw bezit.

Zorg dat je het middelpunt van de belangstelling bent, dat je naam door alle ruimten galmt. Dat het publiek je naam scandeert en als jouw eigen voetbalsupporters harde kreten gaat slaken, en met trommels de sfeer verhoogt. Dat hun verlangen om een vandaal te zijn nu ook omgezet wordt in het daadwerkelijk vandaal zijn.

Maak dat hier de boel gesloopt wordt, onthul de eigenlijke potentie van wat wij dachten dat werk was. Laat zien dat het onder jouw regie pas gaat stralen. Maak dat wij ook elkaars werk zo gaan zien: er is veel meer potentie, en wat nodig is: dat leren wij van Thomas. Hits het volk op. Maak dat wij de moraal vergeten. Kunst en moraal, leer het ons, gaat niet samen en gaat nooit meer samen. Laat dit een daad zijn die nooit vergeten wordt, sterker nog, maak dat wij ons leven lang elke dag ons vandaalschap vieren, ter ere van jou en ten dienste van wat werkelijk kunst is.

Maar breng ons nu eerst in een dronken toestand. Wij moeten uitzinnig worden, breng de hele ruimte in vervoering. Maak dat dat zelfs onze bierflesjes dronken zijn, de stoelen, tafels, ramen. Dat het gebouw niet meer weet waar het staat en of het staat.

Nunc est bibendum, op jou!